Češi dluží v průměru 100 tisíc, ačkoli je získání půjčky složitější

17.12.2013 09:30

Podle statistiky vydají Češi měsíčně ze své peněženky v průměru 6 tisíc korun na splátky úvěrů mimo hypotéky. Pokud jde o výběr společnosti, u které si půjčíme, volíme tu, jež nám poskytne finanční prostředky co nejdříve. Ještě více na tento ukazatel hledí naši sousedé – Slováci a Poláci.

Naopak například Mexičané vybírají společnost podle jiného hlediska a to podle pověsti firmy. V poslední době ale už i Češi zařadili tuto skutečnost do žebříčku výběru. Jsme nedůvěřivci, což se projevuje i v tom, že nijak zvlášť nereagujeme na speciální lákavé nabídky ani zákaznický servis vysoké kvality. Na toto naopak slyší Poláci, kteří se v 70% nechají zlákat.

Průměrný dluh (nejsou započteny   hypotéky  ) činí v pěti zkoumaných zemích zhruba 65 tisíc korun. Na vrcholu pomyslné pyramidy stojí Češi se 100 tisíci korun, Slováci jsou držiteli druhé příčky s 66 tisíci a nejvíce se mohou pochlubit Rumuni, kteří dluží nejméně, necelých 13 tisíc korun.

Dle výsledků ankety se více než 50% respondentů domnívá, že je poslední dobou obtížnější získat půjčku. Otázkou zůstává, proč tomu tak asi je? Že by banky už slepě nepůjčovali každému? 

TOPlist