Exekuce strhávaná ze mzdy klesá

15.11.2013 21:31

Problémy se splácením hypoték, úvěrů a různých forem půjček jsou v současnosti běžnou záležitostí. Lidé stále více využívají nebankovních institucí, které jim kdykoliv a na cokoliv půjčí, na rozdíl od bank. Nařízení exekucí stoupá každý rok, což poukazuje na úroveň naší finanční zodpovědnosti. Věřitelé si své pohledávky poměrně razantně hlídají a vymáhají je od dlužníků soudní cestou. Pokud máte příjmy ze zaměstnání, počítejte s tím, že exekuce bude primárně strhávána ze mzdy.

Při výpočtu srážených splátek se vychází z nezabavitelného minima. Výše se odvíjí od životního minima, které od roku 2012 stouplo na 3 410,-Kč, a normativních nákladů na bydlení, které jsou pro rok 2013 stanovené na 5 687,-Kč. Částka, která musí dlužníkovi z výplaty zůstat, se rok od roku zvyšuje. Nezabavitelné minimum činí dvě třetiny součtu životního minima a normativních nákladů na bydlení. Pro rok 2013 musí dlužníkovi z výplaty zůstat 6 065,-Kč. Mini. Ženatému zaměstnanci je přičteno ještě 1 516,-Kč na manželku a stejná částka je za každé vyživované dítě.

Přesto zůstává nejlepší možnou variantou exekuci předejít. Věřitelé jsou svolní k jednání o nastalé finanční situaci a jsou ochotni hledat řešení pro obě strany. To vyžaduje ale zájem a aktivní přístup ze stran dlužníků, který právě mnohdy chybí.

Věřitelé prvně vyzívají formou upomínek. Pokud dlužník nereaguje na výzvu, začnou vymáhat pohledávky soudní cestou. Až poté je podána žádost o nařízení exekuce. V tomto okamžiku vstupují do hry náklady řízení a vysoké odměny exekutorovi. Z půjčky několika tisíc korun je rázem vymáhaná částka klidně převyšující sto tisíc korun. Určitě se vyplatí své dluhy sledovat a řešit případné finanční problémy včas. Přechodně se dají sjednat nižší splátky nebo dokonce je dočasně pozastavit.

Lidé, kteří už nejsou schopni plnit své závazky ani strháváním exekuce ze mzdy, mohou využít v krajní situaci vyhlášení osobního bankrotu.

 

TOPlist