Internetové půjčky bez registru raději jen od prověřené instituce

28.02.2014 21:01

I když se budete snažit a opravdu se svými výdaji jednat uváženě, může se stát, že přijde nečekaná investice, na kterou nebudete mít prostředky. Do takovéto situace se může dostat opravdu každý. V takovém případě je na místě uvažovat o půjčce. V dnešní době je vyhnutí půjčkám stále obtížnější. V celkově složité době, jako je ta dnešní, se stává téměř pravidlem, že se lidé dostávají do nepříznivé finanční situace. Sjednat si půjčku, není díky dnešním technologickým možnostem, nic složitého. Jedním ze způsobů, jak si rychle půjčit peníze, je online žádost přes internet. Je však důležité, předem si promyslet, jakou částku si půjčit a vybrat si opravdu seriózního poskytovatele, u kterého si peníze půjčíte. Půjčky od bankovních ústavů a nebankovních společností se od sebe liší.

 

Takové půjčky se od sebe liší např. ve způsobu ručení za půjčku, v úrokových sazbách či v podmínkách pro poskytnutí půjčky. Jako půjčka, se označuje běžný spotřebitelský úvěr, který se sjednává v bankách a je určený ke koupi zboží. Žadatelé o takovou půjčku v bance čeká docela zdlouhavé prověřování a časově náročné administrativní kolečko. Pokud se v průběhu prověřování zjistí, že se klient žádající o půjčku v minulosti opozdil se splátkami, nebo s nimi měl jakýkoliv problém, může se stát, že mu banka další půjčku neschválí. V takovém případě nezbývá žadateli jiná možnost, než obrátit se na nějakou nebankovní společnost. Takové společnosti nemají za povinnost, hloubkově prověřovat bonitu žadatele.

To je důvod, proč takové společnosti mohou poskytnout úvěr i lidem, kteří by u běžné bankovní instituce neuspěli. Z pravidla lze zažádat jednoduše přes internet a to téměř s okamžitým schválením. Jedinou podmínkou je, doložit pravidelný příjem. Výhodou úvěrů bez registru je, že žadatelem může být skoro každý. Výhodná je tedy i pro živnostníky, či seniory.

Úskalí půjček přes internet

Pokud se rozhodnete požádat o půjčku pomocí internetu, online žádostí, měli by jste si předem a důsledně promyslet, zda budete půjčku schopni splácet a komu svoje splátky svěříte. Dále je pak důležité, zjistit si výši úrokové sazby, kterou je půjčka zatížená. Taková úroková sazba se pohybuje v rozmezí mezi 6 a 25 %. Výše úrokové sazby se liší podle délky splácení a výše měsíční splátky. I když se půjčená částka zdá relativně nízká, nohou ji navýšit nečekané skryté poplatky.

Pozor na poplatky u půjček

U bank bývá pravidlem, že si účtují poplatky za schválení úvěru a za vedení úvěrového účtu, kam Vám následně zašlou Vámi požadovanou částku. Proto doporučujeme si předem důkladně ověřit, jakými poplatky je vaše půjčka celkově zatížená a za jakých podmínek je možné půjčku uhradit předčasně. I toto může být bankou zpoplatněné.

Sledujte výši RPSN - roční procentuální sazbu nákladů

RPSN ( roční procentuální sazba nákladů) je jedním z nejdůležitějších bodů, které by si měl klient důkladně prověřit a srovnat její výši s dalšími poskytovateli úvěrů. V nejlepším případě by měla její výše dosahovat do 20%. RPSN přesahující 100% se jeví jako značně podezřelá. Společností, které používají takovéto praktiky při online půjčkách, působí na trhu poměrně větší množství.

Stejný důraz by měl žadatel klást i na ověřování důvěryhodnosti nově vzniklých nebankovních společností, které tyto půjčky nabízí. Důležité je informovat se, jak mají společnosti postavené sankce za zpoždění splátek, nebo zda poskytují půjčky lidem i bez zaměstnání. Pozor by si měl žadatel dát také na společnosti, které zprostředkovávají úvěry pro velké finanční ústavy. Takové společnosti se jeví, jako značně nedůvěryhodné. Uzavírání smluv o půjče, je další důležitý krok, kde by si měl klient dát opět velký pozor. Doporučujeme smlouvu konzultovat s odborníky, aby se nemohlo stát, že bude smlouva pro klienta opravdu nevýhodná.

TOPlist