Naše dluhy skupují Poláci

28.11.2013 20:14

Dluhy Čechů, Slováků a Rumunů jsou ve velkém skupovány polskými inkasními skupinami. Ty je pak mimosoudně od dlužníků vymáhají. Podle soudních exekutorů úspěšnost vymáhání spíše klesá, Poláci přesto expandují a sází do černého. Na rozdíl od českých inkasních institucí stačí Polákům, když dlužník platí, přestože se jedná o malé částky. Domácí vymahači naopak tvrdí, že malé dluhy se už tolik nevyplácí.

Od roku 2011 působí na našem trhu polská inkasní skupina KRUK, jejíž čistý zisk se v prvním pololetí 2013 zvýšil meziročně o 57%. Skoupená portfolia pohledávek za druhé čtvrtletí letošního roku přesáhly u této společnosti 820 milionů korun. Jen v Česku a na Slovensku je nominální hodnota koupených pohledávek za první pololetí 2013 pět miliard korun.

V České republice je jednou z nejznámějších inkasních firem M.B.A. Finance, kterou si lidé často pletou se soudními výzvami exekutorů. Mezi podobné instituce můžeme zařadit i Cash Collectors, Logicall nebo Český inkasní servis. Polský vymahači však na trhu hrají dynamický prim. Na trhu nákupu portfolií pohledávek zaujímá v Polsku, Rumunsku, Slovensku a ČR 26ti procentní podíl.

Zisky polské instituce neplynou pouze z

. Správa pohledávek ve formě upomínek a jiného servisu je účtována skrze poplatky. Dalším chytrým tahem je i možnost půjčování finančních prostředků samotným dlužníkům. Zástupci společnosti tvrdí, že jejich cílem je domluva a kompromis, tak aby lidé byli schopni splácet. Byť se jedná o nízké částky, ale v trvalých intervalech.

TOPlist