Odškodné za úraz může dosáhnout i na desítky tisíc

08.12.2013 21:23

Období nešťastných pádů na zledovatělých chodnících opět klepe na dveře. Pojistné plnění v takových případech může dosáhnout několika desítek tisíc korun a rok od roku oprávněných nároků na odškodnění přibývá. Podle statistik pojišťoven jich letos, a to nejsme u konečného počtu, bylo schváleno a vyplaceno už 370. Loni se jednalo o 350 případů, v roce 2011 jen něco málo nad tři sta.

Za zranění na nedostatečně upraveném veřejném prostoru můžete žádat majitele za odškodné. Podle zákona o pozemních komunikacích jsou totiž města a obce odpovědná za škodu, která na komunikacích vznikne po nedbalé úpravě. K bolestnému za úraz naleží i ušlá mzda, takže ve výsledku může taková částka dosáhnout i stovek tisíc korun.

Nezapomeňte shromáždit veškeré podklady a dokumenty. Při žádosti o bolestné a celkovou náhradu škody musíte mít dostatek důkazu. Pokud je to možné a situace dovolí, nafoťte místo nehody a důkladně celý průběh zdokumentujte. Od lékaře si nechte zpracovat posudek o bolestném a o výši způsobené škody. Od zaměstnavatele si nechte vyhotovit potvrzení o ztrátě výdělku, na který máte nárok i po léčení. Stejně tak shromažďujte doložené náklady související s léčením, mezi kterými může být i jízdné do zdravotnických zařízení, doplatky za léky i regulační poplatky.

Pro podobné případy se určitě vyplatí mít jako soukromá osoba zřízenou smlouvu o úrazovém pojištění nebo nějakou formu životní pojistky. Po naplnění skutkové podstaty mohou být i z nich vyplaceny nemalé částky, například za pobyt v nemocnici.

TOPlist