Snižování poplatků připraví bankéře o zisky

02.12.2013 21:44

Z posledních výzkumů firmy Roland Berger Strategy Concultans vyplývají oprávněné obavy většiny bankéřů. Tlak na snižování poplatků způsobí hluboký pokles jejich příjmů. Největší české banky tyto spekulace potvrzují. Celých osmdesát procent evropských bankéřů předpokládá do roku 2015 negativní vývoj v retailovém bankovnictví. Přesto odborníci tvrdí, že jejich obavy o propadu na pomyslné dno nebudou zdaleka tak drtivé. Spotřebitelé všech skupin ukládají více peněz a výhledy do budoucna se v ekonomice očekávají spíše optimistické.

Z obav ze ztrát se chystá nemálo bankéřů zredukovat počty poboček. Banky čelí v této době silné konkurenci ze stran maloobchodníků a různých internetových společností. Zástupce České spořitelny už potvrdil očekávaný pokles příjmů z úroků a poplatků. Snížené zisky souvisí také s dalším faktorem. Aby banka získala další úvěr, je nucena vyplácet větší peníze prodejcům na provizích. Tyto finanční objemy v letošním roce 2013 už prudce vzrostly.

Přitom ze statistik vyplývá, že domácností vkládají do bank poměrně vysoké objemy svých finančních prostředků. Pro bankéře je růst o 2,3% ale nedostačující. Nulové úrokové sazby ČNB, které by měly být platné po celý následující rok, pro banky nic pozitivního zřejmě nepřinesou.

Dalším problémem je náročnost klientů, která se s každým rokem zvyšuje a tlak na výnos skrze čistou úrokovou marži bude podle analytiků pokračovat. Optimistický je pouze fakt, že růst ekonomiky by měl způsobit do budoucna i růst úvěrové aktivity.

TOPlist