Spor o poplatky překvapivě vyhrál klient

26.12.2013 11:24

Žaloby klientů ohledně poplatků za vedení účtu souvisejících s úvěry nebo půjčkami jsou stále aktuální. Případy v drtivé většině vyhrávají banky a žalované společnosti. A jako odměnou jsou prohrané straně samozřejmě ještě účtovány náklady řízení, které dosahují desítek tisíc korun. Nemálo aktivních klientů dokonce žaloby ze strachu z prohry a následných finančních výdajů stahuje.

Naprosto přelomový výsledek řízení se ale v nedávné době stal jedné klientce. S leasingovou společností vyhrála spor o poplatky, které po ní žádala inkasní firma. Ta byla leasingovou společností najata na vymáhání neplacených pohledávek. Jedná se tedy o průlom dosavadních případů, kdy banky i leasingové společnosti uváděly ve smlouvách klauzule o případné povinnosti nést veškeré náklady při předání vymáhání pohledávky jiné firmě. V tomto případě uznal soud, že se formou poplatku chtěla společnost bezdůvodně obohatit a poplatek ve výši necelých deset tisíc korun musí leasingová společnost poškozené klientce vrátit. Stejně tak nese náklady spojené s řízením, včetně úhrady advokáta vítězné strany.

Uvidíme, zda bude mít tento případ vliv na žaloby zákazníků bank i nebankovních společností ohledně poplatků za vedení úvěrů. Půjčky jsou stále žádané a jejich nabízené spektrum je skutečně pestré. Pokud chcete předejít podobným případům, které mohou končit až u soudu, vždy pečlivě vybírejte poskytovatele a důkladně čtěte smlouvu před jejím podpisem. Banky ze zákona na podobné poplatky nárok mají. A pokud na ně přistoupíte uzavřením úvěru, buďte připraveni, že případný spor o jejich navrácení, pravděpodobně prohrajete.

TOPlist