Vánoční půjčky nemusí být vždy nevýhodné

09.12.2013 20:09

Období, ve kterém prožívají banky i nebankovní společnosti největší žně, je v plném proudu. Zájem o spotřebitelské nebo hotovostní úvěry je v listopadu a prosinci jednoznačně nejvyšší z celého roku. Odborníci podobné formy půjček na dovolené nebo na pokrytí nečekaných výdajů na Vánoce spíše nedoporučují. Upozorňují na jejich nevýhodnost a nesmyslnost přeplacených úroků a dobu splácení. Na podobné situace by měly domácnosti tvořit průběžné finanční rezervy, aby nebyly nuceny využít pomoci bank nebo jiných společností.

Nejnovější průzkumy ale ukazují, že v některých případech nemusí jít o nevýhodné transakce. Dokonce můžete za určitých podmínek vracet méně, než jste si půjčili. Banky i nebankovní společnosti se předbíhají v nastavených bonusech a lákají tak klienty na uzavření smlouvy. Předpokladem je téměř ve všech případech dobrá platební morálka. Jednoduše řečeno, pokud budete bez problémů a včas splácet, můžete se těšit na odpuštění posledních splátek, vrácení části úroků nebo výhodnou úrokovou sazbu. Průkopníkem byla AirBank, která jako první na trhu začala nabízet odpuštění posledních splátek, za předpokladu, že nedlužíte více jak 100Kč déle než pět dní. Záhy se přidaly i ostatní velké banky a nyní jsou zajímavé bonusy nabízeny i u nebankovních společností.

Tlak na snižování poplatku spojených s vedením úvěrových účtů je úspěšný. Ojediněle se ještě můžeme setkat s jednorázovým poplatkem za vyřízení smlouvy, například UniCredit Bank, KB nebo Česká spořitelna. Pravidelný měsíční poplatek za vedení už podle posledních statistik vyžaduje pouze UniCredit Bank. Ty můžou výslednou částku úvěru podražit o několik tisíc korun.

TOPlist